Hollandse recepten. De lekkerste recepten uit Nederland.

       Home.   ::  Contact.    

  Menu


 » Karbonade & herfstsalade.
 » Asperges met ham en ei.
 » Groentesoep.
 » Oliebollen.
 » Bitterballen.
 » Bloemkool schotel.
 » Echte boerenzuurkool.
 » Kipspiezen.
 » Tonijn Quiche.
 » Ovenschotel zuurkool.
 » bloemkoolschotel.
 » Asperge met roomsaus.
 » Hollandse gehaktbal.
 » Uiensoep.
 » Boerenkool met worst.
 » Hutspot.
 » Stamppot Andijvie.
 » Heerlijke spruitjes.
 » Boerenomelet.
 » Zuurkool.
 » Bloemkool.
 » Spinazie & aardappeltjes.
 » Hete spercieboontjes.
 » Bruine bonen met spek.
 » Erwtensoep.  Super Tip.Welkom op Hollandse recepten.eu. De lekkerste erwtensoep

Hier vind je heerlijke Hollandse recepten voor bijvoorbeeld een stamppot als hutspot, boerenkool, andijviestamppot, een boerenomelet, rode kool met hachee, erwtensoep, haring, of gekookte mosselen met mosterdsaus. Of toch liever iets zoets? Dat kan, we hebben namelijk ook oliebollen, Limburgse vlaai, speculaas en nog veel meer. Deze Hollandse recepten zijn in de loop de jaren toegevoegd door bezoekers van hollandserecepten.eu en door de redactie. Nu aandacht voor De lekkerste erwtensoep

De lekkerste erwtensoep .

Deze Hollandse recepten zijn in de loop de jaren toegevoegd door bezoekers van hollandserecepten.eu

Erwtensoep behoort tot de zeer oude gerechten en is een typische maaltijdsoep. Over de erwten die gebruikt worden zijn de meningen nogal eens verdeeld. De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten. Vaststaat dat de hele groene erwt de soep een wat pittigere smaak geeft, terwijl spliterwten sneller binden.

In dit recept komt iedereen aan zijn trekken. Over de groenten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel wordt toegevoegd om het binden te bevorderen), en dat de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak. Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook!). Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveert 2 uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af.

Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel het zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren. Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat.

Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeu´g, de fijngesneden bladselderij erdoor. Daarmee mag u best flink royaal zijn.

Uw oudhollandse erwtensoep is nu klaar.

Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken!
Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord.

Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.

 

  Tip.
Powerby ę 2014 hollandserecepten.nl , All Rights Reserved.